VELO logo

Zahřívané tabákové výrobky versus e-cigarety

glo
vuse
18 Máj 2023|4 minúty čítania

Chceš vědět, jaké jsou rozdíly mezi zahřívanými tabákovými výrobky a elektronickými cigaretami? Zahřívané tabákové výrobky ani elektronické cigarety neprodukují popel ani kouř. Místo toho oba typy výrobků používají zahřívací systémy k vytváření aerosolu, který uživatelé vdechují. Jaké jsou naopak jejich odlišnosti? Obsahují tabák? Čti v článku.

Obsahují zahřívané tabákové výrobky a elektronické cigarety tabák?

Jak už možná název u zahřívaných tabákových výrobků napovídá, zahřívané tabákové výrobky obsahují tabák. Zahřívané tabákové výrobky se prodávají typicky ve formě tabákových náplní, které se vkládají do zařízení na zahřívání tabáku, v němž jsou zahřívány na určitou teplotu. Tato zařízení na zahřívání tabákových náplní používají indukční způsob zahřívání, při kterém nedochází k procesu hoření.

Naproti tomu elektronické cigarety tabák neobsahují, ale při zahřívání dochází k odpařování e-liquidu obsaženého v elektronické cigaretě, který může a nemusí obsahovat nikotin.

Zahřívaný tabák: Žádné hoření, žádný kouř

Zahřívané tabákové výrobky (tabákové náplně) se vkládají do speciálních zařízení na jejich zahřívání, přičemž tato zařízení tabákové náplně zahřívají pouze na takovou teplotu, kdy nedochází k jejich spalování. Tím pádem nedochází k vytváření kouře, vzniká pouze aerosol.

Elektronické cigarety: žádný tabák

Stejně tak jako při užívání zahřívaných tabákových výrobků nedochází při užívání elektronických cigaret ke spalování tabáku. Tabák totiž elektronické cigarety ani neobsahují. Místo toho zahřívají e-liquid (tekutinu), která obsahuje různé příchutě a může i nemusí obsahovat nikotin. Při užívání elektronických cigaret se vytváří aerosol, jenž lidé obvykle nazývají pára (anglicky: vapour) – odtud znáš termín "vaping". Tím, že elektronické cigarety nespalují tabák, aerosol, který vzniká při jejich užívání neobsahuje škodlivé látky, které vznikají při spalování tabáku. 

Zahřívaný tabák versus elektronické cigarety: Jaké je jejich srovnání?

Už víš, že zahřívané tabákové výrobky obsahují tabák, zatímco elektronické cigarety tabák neobsahují, ale mohou obsahovat pouze nikotin. Ve vědeckých poznatcích a regulaci těchto výrobků však stále existují velké rozdíly. Elektronické cigarety jsou na českém trhu déle než zahřívaný tabák.

Zahřívané tabákové výrobky ani elektronické cigarety nejsou bez rizika. Oba typy výrobků jsou určeny pouze pro osoby starší 18 let.

NENECHAJ SI UJSŤ
NOVINKY ZO SVETA VELO

Zadaj svoj e-mail a telefónne číslo, kam ti budeme posielať novinky a tipy na zaujímavé akcie, a už ti žiadne neutečú.

Kontaktné údaje
Potvrdenia a súhlasy
* Povinný údaj